flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний суд залишив без задоволення клопотання підозрюваного у резонансній справі

22 березня 2019, 16:36

Одеський апеляційний суд повідомляє, що 21 березня 2019 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні розглянуто клопотання підозрюваного Дудкевича В.В. про направлення до іншого суду клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області Гаркушина І.А. про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно Дудкевича В.В., підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»).

Клопотання про зміну територіальної підсудності підозрюваний обґрунтував наступним. 13.03.2019 р. клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою надійшло до Київського районного суду м. Одеси, тоді як у клопотанні було зазначено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно Дудкевича В.В. здійснюється прокуратурою Одеської області, яка, згідно витягу Реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань має юридичну адресу в м. Одеса по вул. Пушкінській, 3, і фактично знаходиться у Приморському районні м. Одеси. З таких міркувань Дудкевич В.В. переконаний, що у Київського районного суду м. Одеси, відповідно до ч. 2 ст. 132 та ч. 1 ст. 184 КПК України, відсутня територіальна юрисдикція щодо розгляду зазначеного клопотання прокурора.

Апеляційний суд встановив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно Дудкевича В.В.  здійснюється слідчим управлінням ГУНП в Одеській області. На виконання вимог наказу Голови Національної поліції України за № 807 від 28.08.2018 року, наказом Головного управління Національної поліції в Одеській області №3300 від 04.09.2018 року «Про внесення доповнень до додатку до наказу ГУНП №3381 від 29.12.2016 року» Положення про слідче управління Головного управління, затверджене наказом ГУНП №3381 від 29.12.2016 року було доповнено п.3.3 наступного змісту: «3.3.Офіційна адреса слідчого управління ГУНП в Одеській області: вул. Академіка Філатова, 15-а м. Одеса, Одеська область, 65080»

Таким чином, офіційна адреса слідчого управління ГУНП в Одеській області територіально знаходиться у Київському районі м. Одеси, а тому прокурор, який здійснює процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження звертається саме до Київського районного суду м. Одеси, в межах територіальної юрисдикції якого, знаходиться офіційна адреса органу досудового розслідування.

У судовому засіданні прокурор Гаркушин І.А. пояснив, що його клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно Дудкевича В.В. направлено до Київського районного суду м. Одеси з дотриманням вимог ст. 132 ч. 2 КПК України, оскільки орган досудового розслідування - Слідче управління ГУНП в Одеській області, здійснює свою діяльність у межах територіальної юрисдикції Київського районного суду м. Одеси. При цьому, прокурор додав, що у клопотанні міститься зазначення, що прокуратурою Одеської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно Дудкевича В.В., однак це лише технічна помилка, а усі матеріали провадження підтверджують, що саме Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування зазначеного кримінального провадження.

За підсумками розгляду, не знайшовши підстав для задоволення клопотання підозрюваного Дудкевича В.В., Одеський апеляційний суд залишив без задоволення клопотання останнього про направлення до іншого суду клопотання прокурора Гаркушин І.А., а клопотання прокурора Гаркушина І.А. про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Дудкевича В.В. - повернув до Київського районного суду м. Одеси для подальшого розгляду.

Окрім цього, підозрюваний Дудкевич В.В. у цьому ж судовому провадженні звернувся із клопотанням про направлення до іншого суду клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області Гаркушина І.А. про відсторонення від посади прокурора Одеської місцевої прокуратури №2 Дудкевича В.В. Пізніше, у судовому засіданні останній заявив про відмову від свого клопотання. За таких обставин, керуючись ч. 6 ст. 9, ст. ст. 32, 34 КПК України Одеський апеляційний суд закрив провадження за вказаним клопотанням підозрюваного Дудкевича В.В. у зв’язку із відмовою останнього від свого клопотання.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 520/13234/18.

 

 Прес-служба Одеського апеляційного суду