flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза

28 серпня 2024, 11:21

Формування у суспільстві думки, що адвокати якось неправильно обирають собі клієнтів, бо деякі люди не варті захисту, - дуже небезпечне явище для держави. У майбутньому це може бути використано нашими ворогами проти України. Про це заявила голова НААУ, РАУ Лідія ІЗОВІТОВА під час виступу на Форумі з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза, що відбувся в Одесі 23 серпня 2024 року.

Так, серед проблем функціонування інституту адвокатури в умовах воєнного стану вона назвала намагання деяких осіб нівелювати функцію захисту і захисний принцип в цілому. Йдеться про випадки, коли через медіа починають цькувати адвокатів за те, що вони надають правничу допомогу тим, кого начебто не варто захищати, а саме: державних зрадників, військовополонених, військовослужбовців, посадовців Міноборони, підозрюваних у корупційних злочинах тощо. Таке ставлення є беззаперечним порушенням прав людини, гарантованих Конституцією.

Адвокати виконують важливу конституційну функцію захисту українських громадян у державі. Конституція гарантує кожному право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Це право, закріплене у статті 59 Основного Закону, не підлягає обмеженню, навіть у умовах воєнного стану. І для належної реалізації цього права в Україні діє інститут адвокатури. Тільки адвокат може представляти іншу особу в суді, а також забезпечувати захист від кримінального обвинувачення.

Заступник голови Одеського апеляційного суду Андрій ДРИШЛЮК розповів про основні тенденції у судовій практиці, такі як збільшення кількості кримінальних проваджень, що розглядаються за процедурою in absentia – за відсутності підозрюваного або обвинуваченого, зокрема, у справах про воєнні злочини; зростання кількості справ про злочини проти основ національної безпеки України, про корупційні кримінальні правопорушення та військові кримінальні правопорушення.

Суддя також звернув увагу на законодавчі зміни у кримінально-процесуальному законодавстві у 2024 році, зокрема, набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи».

Джерело