flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук: «Конституційний Суд України стоїть на захисті конституційних прав і свобод людини від дій держави, що можуть призвести до порушення принципу презумпції невинуватості»

31 січня 2019, 17:14

На важливості захисту конституційних прав і свобод людини від дій держави, що можуть призвести до порушення принципу презумпції невинуватості, наголосив Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук у своєму виступі на правому практикумі, який відбувся 30 січня 2019 року в Національній академії прокуратури України.

Правовий практикум «Презумпція невинуватості особи – основоположний конституційний принцип у кримінальному судочинстві» організовано журналом «Право України» спільно з Єдиним порталом аналітики судової практики «Ratio Decidendi» та Національною асоціацією адвокатів України. У заході також взяли участь судді судів загальної юрисдикції, прокурори Генеральної прокуратури України, Спеціалізованої антикорупційної та регіональних прокуратур, викладачі Національної академії прокуратури України, адвокати, представники Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Національної поліції України та інші фахівці в галузі права.

Захід, який складався з двох частин, мав на меті обмін досвідом між фахівцями, обговорення гарантій дотримання принципу презумпції невинуватості особи в контексті статті 372 КК України, проблеми утвердження в судовій практиці презумпції невинуватості та стандарту «поза розумним сумнівом», аналіз інституту слідчих суддів у кримінальному процесі та його недоліків у практиці застосування, критеріїв застосування презумпції невинуватості як загальної засади в особливих порядках кримінального провадження.

Виступаючи перед учасниками практикуму, Станіслав Шевчук представив доповідь на тему «Презумпція невинуватості як конституційна гарантія права на свободу людини».

Наразі українська правова система, розпочав виступ Голова Суду, поповнилася ще одним інструментом захисту прав людини – це інститут конституційної скарги. За словами Станіслава Шевчука, до Конституційного Суду України надійшло більше 1000 конституційних скарг, 35 скарг перебувають на стадії розгляду в сенатах Суду. «Здебільшого переважають конституційні скарги щодо соціального забезпечення, забезпечення права на апеляційний перегляд судових рішень та касаційне оскарження судових рішень. Однак сьогодні на розгляді Конституційного Суду України знаходиться досить велика кількість скарг та подань щодо неконституційності положень Кримінального процесуального кодексу України, що пов’язані, зокрема, з правом на свободу», – поінформував Голова Суду.

Принцип презумпції невинуватості базується на принципі свободи особи, зазначив Станіслав Шевчук, оскільки головна мета Конституції – це така суспільна організація, коли особа залишається вільною у захисті своїх прав, хоча державі й належить монополія на застосування примусу.

«Фізична несвобода – одна з найбільш нестерпних, найбільш принизливих речей для людини, тому суспільна організація має бути такою, що мінімізує можливість урізання людської свободи, однак лише на підставі закону», – переконаний Голова Конституційного Суду України. За його словами, свобода є однією з фундаментальних характеристик людського існування і це закріплено в статті 29 Конституції України.

Станіслав Шевчук акцентував увагу присутніх на тому, що своє бачення свободи сформулював і Конституційний Суд України. У справі про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу, розповів Голова КСУ, Суд зазначив, що серед фундаментальних цінностей дієвої конституційної демократії є свобода, наявність якої у особи є однією з передумов її розвитку та соціалізації. «Право на свободу означає, що особа є вільною у своїй діяльності від зовнішнього втручання, за винятком обмежень, які встановлюються Конституцією та законами України», – зазначив очільник Суду.

Голова Суду навів випадки, в яких свобода людини може, і навіть повинна, бути реально обмежена, а також розповів про позитивний обов’язок держави – забезпечити доведення безсумнівної вини особи. «Саме принцип презумпції невинуватості й дозволяє досягти цієї мети найбільш повно. Особа, що притягається до відповідальності, при цьому нічого доводити не зобов’язана; тягар доведення процедура покладає на того, хто звинувачує», – зауважив Станіслав Шевчук. Він підкреслив, що при доведенні вини важливу роль відіграє правовий принцип, за яким усі сумніви щодо наявних фактів та пояснення мотивів скоєння злочинного діяння тлумачаться на користь обвинуваченого.

Станіслав Шевчук навів рішення Європейського суду з прав людини, в яких йдеться про обов’язок держави забезпечити дотримання принципу презумпції невинуватості, а також розповів про доктрину «дружнього ставлення» до міжнародного права, яку почав формувати у своїх рішеннях орган конституційного контролю України. За його словами, фундаментальні права та свободи, які закріплені в Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і Конституції України, мають спільну юридичну природу. Очільник Суду підсумував, що саме через рішення Конституційного Суду України розкриваються зміст та цінності, які містяться поза текстом Основного Закону України.   

Джерело