flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення Ради суддів України від 25 січня 2019 року №2 "Про надання документів на запит Національного агентства з питань запобігання корупції та правоохоронних органів"

29 січня 2019, 10:13

РАДА СУДДІВ УКРАЇНИ 

25 січня 2019 року                                                                                           м. Київ

Р І Ш Е Н Н Я № 2

Про надання документів на запит Національного агентства з питань

запобігання корупції та правоохоронних органів

У зв’язку із зверненням Окружного адміністративного суду міста Києва від 5 грудня 2018 року, Рада суддів України розглянула питання щодо порядку надання копій документів, що знаходяться у судовій справі, на запит Національного агентства з питань запобігання корупції та інших правоохоронних органів.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про запобігання корупції» Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), з метою виконання покладених на нього повноважень, наділено правом одержувати в установленому законом порядку інформацію, необхідну для виконання покладених на нього завдань.

Відповідно до частини четвертої статті 1 цього Закону державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи зобов’язані надавати запитувані Національним агентством документи чи інформацію упродовж десяти робочих днів з дня одержання запиту.

Відповідно до пункту 2 статті 13 цього Законууповноважені особи Національного агентства мають право, зокрема, вимагати необхідні документи та іншу інформацію у зв’язку з реалізацією своїх повноважень з урахуванням обмежень, встановлених законом.

Отже, право НАЗК на одержання інформації не є абсолютним і повинно реалізовуватися з урахуванням обмежень, встановлених законом.

Такі ж обмеження встановлені і для правоохоронних органів. Вказані обмеження пов’язані із необхідністю забезпечення прав і свобод кожного, адже відповідно до статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Крім того, обмеження в доступі до інформації може бути пов’язане із необхідністю забезпечення справедливого, неупередженого та незалежного правосуддя.

До того ж відповідно до частин першої та другої статті 11 Закону України «Про інформацію» не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Відповідно до статті 21 цього Закону конфіденційна інформація є інформацією з обмеженим доступом. Конфіденційною є інформація про фізичну особу. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Відповідно до частин четвертої і п’ятої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя зобов’язаний, зокрема, виявляти повагу до учасників процесу, не розголошувати відомості, які становлять таємницю, що охороняється законом, у тому числі таємницю нарадчої кімнати і закритого судового засідання.

З урахуванням наведеного, суддя, в провадженні якого перебуває справа, не має права розголошувати конфіденційну інформацію про особу без її згоди, в тому числі і шляхом надання іншим особам копій документів, що містять таку інформацію, інакше як у порядку, визначеному процесуальним законом і з метою забезпечення виконання завдань судочинства при розгляді судових справ, що перебувають у його провадженні.

Обов’язки голови суду визначені статтею 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Серед них не передбачено права голови суду на отримання копій документів, що знаходяться у судових справах, які перебувають у провадженні інших суддів цього суду.

Відтак, голова суду не має повноважень на одержання від суддів копій документів судової справи, що знаходяться у їх провадженні. Не має таких повноважень і керівник апарату суду.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України Мовчана Д. В. про порядок надання документів на запит Національного агентства з питань запобігання корупції та правоохоронних органів, керуючись статтями 1, 13 Закону «Про запобігання корупції», статтями 11, 21 Закону України «Про інформацію», статтями 24, 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до статті 126, частини восьмої статті 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про Раду суддів України, затвердженого X позачерговим з’їздом суддів України 16 вересня 2010 року (з подальшими змінами), Рада суддів України 

в и р і ш и л а:

Поінформувати суди з наступних питань:

1.Голова (заступник голови) суду, керівник апарату суду, інші працівники суду не мають повноважень вимагати та/чи отримувати у суддів копії, витяги чи іншу інформацію із судових справ інакше як у порядку, передбаченому процесуальним законодавством чи в обсязі необхідному для підготовки, призначення і забезпечення судового засідання.

2.У суддів немає обов’язку виконувати вимоги голови (заступника голови) суду, керівника апарату суду, інших працівників суду про надання копій документів, що містять конфіденційну інформацію про особу без її згоди зі справи, яка перебуває в його провадженні, інакше як у порядку, передбаченому процесуальним законодавством чи в обсязі необхідному для підготовки, призначення і забезпечення судового засідання.

3.У відповідь на запит Національного агентства з питань запобігання корупції, а також запити правоохоронних органів суд надає публічну інформацію, яка є в його розпорядженні. Конфіденційна інформація надається лише за згодою осіб, яких вона стосується.

Голова Ради суддів України                                                                             О. С. Ткачук

Джерело