flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Одеського апеляційного суду пройшли курс підтримання кваліфікації

16 жовтня 2019, 15:15

З сьомого по одинадцяте жовтня 2019 року судді Одеського апеляційного суду Таїсія Цюра та Олена Комлева проходили курс з підтримання кваліфікації, який проводила Національна школа суддів України згідно з Календарним планом підготовки суддів для підтримання кваліфікації на 2019 рік.    

Навчання проходило в конференц-залі Київського апеляційного суду, м. Київ.

Захід було відкрито вітальною промовою проректора з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддею Верховного Суду України у відставці, заслуженим юристом України Анатолієм Костенко, який наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів у межах підготовки буде проведено тренінги з наступним оцінюванням суддів на теми: “Особливості розгляду сімейних спорів» та “Особливості розгляду справ, пов’язаних із визнанням правочинів недійсними» (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська).

Підготовку проводили досвідчені висококваліфіковані судді та викладачі, які мають знання, досвід і навички викладацької діяльності.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак у ході інтерактивної лекції залучила колег до обговорення актуальних питань, які виникають під час розгляду цивільних справ у апеляційному та касаційному порядку, розглянула правові висновки Верховного Суду України та Великої Палати Верховного Суду у спорах, що виникають із кредитних правовідносин.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький зосередив увагу суддів на новітніх технологіях під час здійснення судочинства та вчинення процесуальних дій через засоби електронного зв’язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова розкрила окремі аспекти вирішення спорів, що виникають із трудових правовідносин.

Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук скерував суддів до розгляду актуального питання застосування Цивільного процесуального кодексу України в редакції 2017 року судами апеляційної інстанції.

Жваво пройшла дискусія, яку організував Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 рр.), адвокат Жанна Лук’яненко щодо застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в цивільному судочинстві. Інформаційним та практично доцільними для суддів був виступ заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидата психологічних наук Андрія Маслюка щодо запобігання розвитку професійного вигорання суддів.

Актуальною також стала тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік, яку було запропоновано до розгляду викладачем Національної школи суддів України, доцентом, кандидатом юридичних наук Наталією Ахтирською. Безумовно корисною для використання в роботі стала лекція головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

У ході підготовки судді судових палат у цивільних справах апеляційних судів у конструктивній атмосфері обмінювалися думками, виконували індивідуальні практичні завдання, обговорювали проблемні питання та обмірковуавали шляхи їх вирішення.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів” - посилання.

 

   

Фото взяті із Національної школи суддів України  

 Прес-служба Одеського апеляційного суду