flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Одеського апеляційного суду Олег Копіца в якості викладача взяв участь у семінарі-практикумі «Актуальні проблеми діяльності слідчого судді у кримінальному провадженні»

29 листопада 2019, 11:23

Вчора, 28 листопада 2019 року, в Одеському регіональному відділені Національної школи суддів України проведено навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на семінарі-практикумі  на тему: «Актуальні проблеми діяльності слідчого судді у кримінальному провадженні».

Семінар розроблено з метою формування в суддів розуміння ролі слідчого судді як гаранта захисту прав людини під час досудового розслідування; допомоги у вирішенні найбільш проблемних питань, що виникають під час виконання слідчими суддями своїх процесуальних повноважень.

Вітальними словами семінар-практикум відкрив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Валерій Левенець.

Викладачами семінару-практикуму були: суддя Дарницького районного суду м. Києва Петро Заруба,  суддя Одеського апеляційного суду Олег Копіца, викладач відділу підготовки викладачів Національної школи суддів України, суддя Оболонського районного суду м. Києва Ольга Короткова, начальник відділу підготовки викладачів – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного суду України у відставці Ольга Шаповалова.

На семінарі обговорили судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні; міжнародні стандарти діяльності слідчого судді; детально зупинились на актуальних питаннях обрання та продовження запобіжних заходів, практиці Європейського суду з прав людини щодо дотримання права особи на свободу та особисту недоторканність під час обрання та продовження запобіжних заходів; звернули увагу на діяльність слідчого судді  у правових  позиціях  і  висновках Верховного Суду та проблеми забезпечення балансу між інтересами держави та дотриманням прав і свобод людини слідчими.

Поєднання інтерактивних презентацій тем із виконанням різнопланових практичних завдань у мобільних міні-групах, переглядом і обговоренням відеоматеріалу, модерованими дискусіями, експрес-опитуваннями сприяло  плідній роботі впродовж семінару та спільному вирішенню актуальних проблемних питань діяльності слідчого судді.

 

Прес-служба Одеського апеляційного суду