flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформування громадськості про рух апеляційної скарги у справі, відповідачами по якій виступають члени ВККС України

30 травня 2019, 12:00

Враховуючи значний суспільний інтерес до справи, відповідачами якої виступають члени ВККС України, Одеський апеляційний суд повідомляє наступне.

У провадженні Суворовського районного суду м. Одеси знаходиться справа за позовом П. до К., Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Козьякова С.Ю., Щотки С.О., Устименко В.Є., Макарчука М.А., Заріцької А.О., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Весельської Т.Ф. про визнання інформації недостовірною, зобов’язання спростувати недостовірну інформацію, визнання дій такими, що порушують право на справедливий суд, судовий захист, розгляд справ упродовж розумного строку та зобов’язати їх припинити.

В рамках розгляду уточненої позовної заяви П. Суворовський районний суд м. Одеси (головуючий суддя – Шепітко І.Г.) задовольнив заяву позивача про вжиття заходів забезпечення позову, та заборонив відповідачам здійснювати будь-які дії щодо проведення та/або продовження кваліфікаційного оцінювання суддів до набрання рішенням у цій справі законної сили.

Підготовче судове засідання призначено в суді першої інстанції на 18 червня 2019 року.

Із вказаною ухвалою про забезпечення позову не погодився відповідач Макарчук М.А. та через свого представника подав апеляційну скаргу, у якій просив її скасувати та відмовити у задоволенні клопотання. Одночасно апелянтом було подано заяву про зупинення дії оскаржуваної ухвали.

29 травня 2019 року виділені матеріали справи про скасування ухвали про забезпечення позову надійшли до Одеського апеляційного суду. У той же день, ухвалою судді Погорєлової С.О. відкрито апеляційне провадження у даній справі, зупинено дію ухвали Суворовського районного суду м. Одеси від 27 травня 2019 року про забезпечення позову до розгляду апеляційної скарги, та надано учасникам справи строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу в письмовій формі до 20 червня 2019 року.

Зупиняючи ухвалу суду першої інстанції апеляційний суд виходив з того, що забезпечення позову шляхом заборони членам ВККСУ вчиняти будь-які дії щодо проведення та/або продовження кваліфікаційного оцінювання суддів до набрання рішенням законної сили фактично повністю унеможливлює саму роботу ВККСУ щодо оцінювання суддів, що впливає на можливість здійснювання суддями правосуддя. Оскільки оскаржуване рішення підлягає перевірці на предмет того, чи є суд першої інстанції «судом, встановленим законом», дії та рішення якого мають ознаки процесуального свавілля, з метою належного та дієвого процесуального реагування та запобігання можливим негативним наслідкам подальшого виконання оскаржуваної ухвали, суд вважав за необхідне зупинити дію вказаного рішення суду першої інстанції, виходячи із принципів верховенства права. Сама по собі відсутність в національному законодавстві України чіткої процедури ефективного та своєчасного зупинення свавільних судових рішень, ухвалених в порядку забезпечення позову, не може створювати суду апеляційної інстанції розумних перешкод можливості запобігати їх виконанню шляхом зупинення дії таких рішень.

P.S. Суспільний резонанс справи зумовлений тим, що згідно порядку денного засідань ВККСУ на 30, 31 травня, 3-7 та 10 червня 2019 року, співбесіди у межах кваліфікаційного оцінювання суддів у зазначені дні мають пройти 169 суддів місцевих та апеляційних судів України (в тому числі 17 суддів місцевих судів Одеського регіону).

 

Прес-служба Одеського апеляційного суду