flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду справи, пов’язаної з військовою агресією російської федерації проти України

02 липня 2024, 15:57

26 червня 2024 року в Одеському апеляційному суді відбувся розгляд апеляційної скарги прокурора Скадовської окружної прокуратури Херсонської області Лобова Д.О. на вирок Теплодарського міського суду Одеської області від 11 вересня 2023 року відносно Черемісіної Юлії Вікторівни за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

В апеляційній скарзі прокурор вказував, що районний суд, ухвалюючи вирок, неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність та призначив обвинуваченій покарання, яке не відповідає тяжкості злочину та особі обвинуваченої.

Розглядаючи апеляційну скаргу, колегія суддів апеляційного суду дійшла таких висновків.

Судом першої інстанції не у повній мірі враховано характер та ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який за класифікацією кримінальних правопорушень відноситься до тяжкого злочину, вчиненого проти основ національної безпеки України.

Насамперед, не у повній мірі враховані конкретні обставини злочину – обвинувачена добровільно зайняла посаду «першого заступника голови військово-цивільної адміністрації Голопристанської міської територіальної громади Скадовського району Херсонської області», що свідчить про її свідомий вибір бути частиною плану агресії проти України; здійснювала дії, спрямовані на переконання працівників педагогічного колективу у реальності перспектив покращення економічних та соціальних умов життя при умові утвердження влади країни-агресора у Херсонській області.

Санкція ч. 5 ст. 111-1 КК України передбачає основне покарання у виді позбавлення волі від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

За результатами апеляційного розгляду задоволено апеляційну скаргу прокурора Скадовської окружної прокуратури Херсонської області, та скасовано в частині призначеного покарання вирок суду першої інстанції відносно Черемісіної Ю.В. за ч. 5 ст. 111-1 КК України, ухвалено у цій частині новий вирок.

Призначено Черемісіній Ю.В. покарання за ч. 5 ст. 111-1 КК України у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування строком на 15 років, та з конфіскацією всього особистого майна. В іншій частині вирок залишено без змін (номер провадження: 11-кп/813/635/24, справа № 516/11/23).